Witamina C zapobiega zaćmie

Według testów dokonanych przez uczonych z Kings Collage London jarzyny a także owoce zasobne w witaminę C cyklicznie konsumowane mogą mieć znaczenie na przeciwdziałanie zaćmie. Rezultaty tych badań opublikowane zostały w piśmie "Ophthalmology".

Testy trwały ponad dziesięć lat. Badania przeprowadzone zostały na grupie 324 sióstr bliźniaczek w wieku pomiędzy 60 a 70 lat. Naukowcy śledzili zmiany które zachodziły w ich soczewkach, równocześnie sprawdzając z wykorzystaniem kwestionariuszy ilość spożywanej witaminy C. W finalnej fazie prowadzonych badań badacze udowodnili, iż u tych pań, które konsumowały w sporej ilości dania bogate w witaminę C postęp katarakty był o 33% mniejszy aniżeli u kobiet przyjmujących mniejsze ilości witaminy C. Stwierdzono też, iż czynniki genetyczne odpowiadają jedynie za 1/3 zmian które występują na soczewce, dużo większy wpływ na postęp katarakty mają natomiast czynniki środowiskowe.

Naukowcy objaśniają rezultaty swoich badań tym, iż przednia komora oka jest wypełniona cieczą zawierającą witaminę C zabezpieczając soczewkę przed mętnieniem oraz utlenianiem. Regularne konsumowanie produktów które zawierają spore ilości witaminy C jest w stanie podnieść jej poziom w tej cieczy. Wedle autora analiz prof. Chrisa Hammonda jedyne co trzeba zrobić to zmienić sposób odżywiania na taki, w jakim konsumuje się wiele owoców oraz warzyw, aby obniżyć ryzyko zachorowania na kataraktę. Naturalnego toku starzenia nie jesteśmy w stanie uniknąć, acz prowadzenie zdrowej diety i zmiana stylu życia mogą obniżyć ryzyko operacji zaćmy jako że na zintensyfikowanie tej choroby ma także wpływ palenie papierosów a także cukrzyca.

Z kolei Kate Yonova-Doing będąca współautorką testów dodaje, iż witaminę C musimy uzupełniać z pożywienia gdyż organizm ludzki jej nie produkuje. Akcentuje jednakże, iż nie spostrzeżono dużego obniżenia progresji katarakty u osób łykających tabletki z witaminą C więc ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.