Aminos kokosowy - lepsza alternatywa dla sosu sojowego?

Aminos kokosowy jest sosem powstałym z połączenia dojrzewającego w beczkach soku zebranego z kwiatów palmy kokosowej oraz suszonej na słońcu soli morskiej. Uważany jest za świetny zamiennik tradycyjnego sosu sojowego dla osób, które eliminują ze swojej codziennej diety soję, produkty glutenowe oraz nadmiar sodu.W smaku do złudzenia przypomina sos sojowy, przez co jest idealny w daniach kuchni azjatyckiej. Jest również coraz popularniejszy wśród osób ,które dbają o zdrową dietę.Czy jednak faktycznie jest zdrowszą alternatywą dla sosu sojowego?

Skarbnica zdrowia

Aminos kokosowy stanowi doskonałą przyprawę do mięs, potraw azjatyckich oraz sałatek. Świetnie sprawdza się też jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o udowodnionym pozytywnym wpływie na układ krążenia, gospodarkę cukrową (pomagają zmniejszać ryzyko cukrzycy!) oraz układ odpornościowy. Sos ten zawiera aż szesnaście niezbędnych aminokwasów egzogennych.Substancje zawarte w nektarze z kwiatów kokosa mają pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową, podnosząc poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również w regulacji ciśnienia krwi.

Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym sprzymierzeńcem odchudzania. Pomagają zmniejszać łaknienie dzięki podnoszeniu poziomu tak zwanego "hormonu szczupłych" - adiponektyny.Działają też osłonowo na przewód pokarmowy oraz łagodząco w stanach zapalnych, co ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu nowotworom, zwłaszcza jelita grubego.

Wśród najcenniejszych składników nektaru kokosowego znajduje się również inozytol. Jest to białko o pozytywnym wpływie na układ nerwowy. Z tego powodu aminos kokosowy powinien być włączony do codziennej diety przez osoby cierpiące na zaburzenia nastroju oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje również korzystne działanie wspomagające leczenie PCOS.

Zdrowe z natury

Dodatkowo aminos nie zawiera w swoim składzie dodatku cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób celiaków.W odróżnieniu od sosu sojowego, który w wersji dostępnej w naszych sklepach zwykle zawiera sztuczne chemiczne dodatki i polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy być pewni, że na nasze stoły trafia to, co dla naszego organizmu najlepsze.